Ami a szekszárdi tájon megterem
A Szekszárdi Borvidéken számtalan kalandozást tehetünk a gasztronómiában. Az itt élők hagyományos ételei ma is a nagymamák receptjei szerint elkészítve kerülnek az asztalokra. A magyarok, sokacok, svábok sok étele az idők folyamán összeértek, sok jellegzetes tolnai ételben egyszerre jelennek meg a magyar, a szláv és a sváb konyha ízei. A természeti adottságainak köszönhetően pedig sok gasztronómiai alapanyag terem meg a szekszárdi táj domboldalain és kertjeiben. Az ismertebb, hagyományos ételek mellett feltétlen próbáljuk ki a szekszárdi kakaspörköltet, az egyik jellegzetesen helyi különlegességet. De kedvünkre válogathatunk a különböző vadételek közül, a környező erdők rendszerint magas minőségű vadhússal látják el az éttermeket. Remek pálinka készül belőle, és néhol még ma is találkozni a vadon is megtermő szederrel. Borkóstolás után "téfölös bütökkel", azaz borsos-tejfölös kaláccsal kényeztethetjük a gyomrunkat, a vállalkozó szellemű gasztronauták pedig feltétlen ugorjanak be Bátára, ahol szinte versenyt űznek abból, hogy a friss dunai halakból milyen csípősre lehet főzni a halászlét.